Zo werken we samen duurzaam

Jorinke Vos 26-04-2018 0 reacties

Duurzaamheid is voor Rijkswaterstaat een belangrijk aspect in de uitvoering van haar maatschappelijke taken. Dit betekent dat we waar mogelijk duurzame ontwikkeling stimuleren. Bij de verbreding van de A27/A1 hebben we samen met 3Angle gekeken naar hoe we de CO2-uitstoot kunnen verminderen.

Hoe verminderen we de CO2-uitstoot binnen dit project?
CO2 is een van de belangrijkste broeikasgassen. Daardoor warmt de aarde langzaam op en verandert het klimaat. Door materialen opnieuw te gebruiken, materiaal te besparen of gebruik te maken van duurzame materialen reduceren we de CO2 uitstoot bij de verbreding van de A27/A1. Hiermee hebben we tot nu toe al meer dan 900 ton CO2 bespaard. En daarmee de impact op het klimaat kunnen beperken.

Hergebruik van materiaal
Door materialen opnieuw te gebruiken, hoeft 3Angle geen nieuw materiaal in te kopen. Dit betekent dat we de CO2 die uitgestoten wordt bij de productie en het transport van nieuw materiaal besparen. Dit heeft al behoorlijk wat opgeleverd. Van de 15 km geleiderail die geplaatst is tussen juli en december 2017 is 4km geleiderail hergebruikt. Daarnaast hebben we 156 ton staal bespaard door oude verkeersportalen te renoveren of te verlengen. Ook hebben we circa 350 ton damwanden opnieuw gebruikt.

Besparing van materiaal
Soms heeft 3Angle ook materiaal kunnen besparen, door vernieuwde slimme bouwmethodes toe te passen en goed te kijken naar de ruimte die nodig is voor de verbreding. Een mooi voorbeeld is het gebruik van een nieuw asfaltrecept, waardoor de levensfase van het asfalt wordt verlengd. Zo hoeven we de bovenste laag minder vaak te vervangen. Daarnaast wordt een fundering van hydraulisch menggranulaat gebruikt. Hierdoor bespaart 3Angle op de dikte van het asfalt. Daardoor hoeft er minder asfalt te worden gemaakt en vervoerd. Dit bespaart CO2. Verder heeft 3Angle een aantal viaducten niet verbreed, maar enkel de randen ervan aangepast. Dit bespaart niet alleen materiaal, maar ook veel hinder. Ook is gedurende het project een transportband ingezet om zand efficiënt te verplaatsen. Hiermee is veel brandstof bespaard, waardoor de CO2-uitstoot werd beperkt.

Gebruik van duurzame materialen
Waar 3Angle toch nieuw materiaal heeft moeten gebruiken, is gekozen voor duurzaam. Zo zijn alle palen voor het rasterwerk gemaakt van Nobifix hout. Dit komt uit (lokale) duurzaam beheerde bossen, is onderhoudsarm en gaat even lang mee als bijvoorbeeld tropisch hardhout. Verder is ledverlichting een belangrijke maatregel die Rijkswaterstaat landelijk toepast om de CO2-uitstoot te verminderen.  Omdat de bestaande verlichting langs de A27 en A1 is niet meer geschikt was voor de verbrede weg en is verouderd, vervangt 3Angle over het hele tracé de huidige verlichting door duurzame ledverlichtingen. Dit levert een forse besparing op, want wegverlichting is goed voor maar liefst 30% van ons totale elektriciteitsverbruik.

Wist je dat de uitstoot van 1 ton CO2 gelijk staat aan…
… het verbranden van 319 liter diesel
… 7 keer naar Parijs vliegen
… het verbranden van 300 kilo papier

0  reacties