‘Er lag ooit een vrachtwagen in mijn weiland, dat nooit meer’

Jorinke Vos 16-08-2018 0 reacties

Al 28 jaar runt Ilja Makkinga haar paardenstal op een stuk grond precies tussen de A27 en het spoor in. Een prachtige plek, die voor haar en de paarden vertrouwd voelt. Toen de verbreding van de A27 werd aangekondigd, was haar eerste reactie lichte paniek.

Was dit wel veilig voor de paarden, zo vlak langs de weg zonder beschutting? En moesten ze nu verhuizen? Ilja ging verhaal halen bij de inloopavond in Maartensdijk. “Door de verbreding zou de weg zo’n 5 meter onze kant op komen. Daardoor kwam mijn perceel direct aan de weg te liggen”, vertelt ze. “Ik maakte me best zorgen over hoe dit allemaal verder moest. Maar de plannen waren nog vaag, en de tekeningen waren nog erg op hoofdlijnen. Daarna hoorden we er lange tijd niets meer over. Wie weet gaat het wel niet door, zo dacht ik nog.”

Midden in de bouwput
Helaas voor Ilja. Toch begon 3Angle in opdracht van Rijkswaterstaat jaren later aan de werkzaamheden. “Ik snap dat de weg verbreed moet worden hoor, dat is niet het punt. Maar ik had wel zorgen over mijn paarden. Die staan hier heerlijk rustig. Het is gewoon een geweldige plek, die belangrijk voor me is. Ik ben er soort van opgegroeid. Natuurlijk hoor je de snelweg en het spoor wel, maar door de begroeiing was het altijd wel afgelegen. Veel mensen wisten niet eens dat ik hier zat. Tijdens de werkzaamheden aan de snelweg kwam mijn hele terrein in het zicht te liggen. Alleen een barrier schermde ons nog af van de A27. De paarden zouden daardoor niet meer de beschutting hebben die ze gewend waren. Dat vond ik wel spannend. Een paar jaar geleden is er al eens een vrachtwagenchauffeur die onwel was geworden mijn weiland in gereden. Dat zou nooit meer mogen gebeuren. Dus ik wilde er wel zeker van zijn dat er een goed hek kwam te staan. Een geluidsscherm zou natuurlijk helemaal fantastisch zijn, maar daarvoor zitten we helaas te ver uit de bebouwde kom.”

Alles meegevallen
Ilja nam contact op met Rijkswaterstaat en werd al snel gekoppeld aan gebiedsconciërge Huub van de aannemerscombinatie 3Angle. Hij kwam langs en maakte goede afspraken met Ilja. “Ik had vooral behoefte aan duidelijke communicatie. En dat heeft hij geweldig opgepakt. Soms kwam hij zelfs een paar keer per week langs voor een praatje. De aannemer hield op die manier rekening met mijn situatie. Wanneer ze bijvoorbeeld veel lawaai gingen maken achter de stallen, liet hij mij het van tevoren weten. Dan zorgde ik dat de paarden buiten stonden. Zodat als ze zouden schrikken, ze dan weg zouden kunnen. Uiteindelijk kan ik zeggen dat het me heel erg is meegevallen. Er staat inmiddels geleiderail en daarachter een hekwerk langs de weg. 3Angle gaat langs het hek nog een klimop en een rozenbottel planten. Die groeien snel, dus over een paar maanden zitten we er weer beschut bij.”

0  reacties