Straks circa 150.000 nieuwe ledlampjes op verbrede A27 en A1

Jorinke Vos 13-02-2018 0 reacties

De bestaande verlichting langs de A27 en A1 is niet meer geschikt voor de verbrede weg en is verouderd. Om te zorgen dat de nieuwe weg straks ook goed is verlicht, vervangt aannemerscombinatie 3Angle de huidige verlichting door ledverlichting.

De eerste ledlampen tussen knooppunt Eemnes en Hilversum branden al. Medio maart brandt de nieuwe verlichting op de A27 en A1. Aansluitend wordt ook de verlichting op het knooppunt Eemnes vervangen. Naast de verlichting in de middenberm van de snelweg, wordt ook de verlichting bij de op- en afritten vervangen. In totaal branden er straks 1060 nieuwe armaturen, oftewel de behuizing waar de ledlampen inzitten. De armaturen zijn niet meer uitgevoerd met 1 grote lamp, maar met tussen de 80 en 180 ledlampen per armatuur. In totaal branden dus straks circa 150.000 ledlampjes langs de verbrede A27 en A1.

 

Duurzamer en meer overzicht

Waarom kiest 3Angle voor ledverlichting? Martijn Mol, projectcoördinator, legt uit: ‘Allereerst is ledverlichting duurzamer. Ze verbruiken 10 tot 30% minder energie, en de verlichting gaat langer mee. De oude lampen gingen zo’n 4 jaar mee, de nieuwe ledverlichting heeft een levensverwachting van ruim 25 jaar. Bijkomend voordeel is dat de lampen blijven werken, ook wanneer 1 ledlamp kapot is. We hoeven de verlichting dus pas te vervangen als er meerdere ledlampen kapot zijn. Dit betekent dat we minder vaak herstelwerkzaamheden hoeven te doen. Zo veroorzaken we minder overlast voor de weggebruiker. Verder zorgt de ledverlichting voor wit, helder licht. Hierdoor krijgt de weggebruiker een nog beter overzicht. Daarnaast kunnen we door de slimme lenzen die voor de ledlampen zitten de verlichting beter op de weg richten en is de hoeveelheid licht beter in te stellen. Het resultaat is meer licht op de weg, waardoor zowel de omgeving als de natuur minder hinder van strooilicht ervaren. Ook hoeven we hierdoor minder masten te plaatsen.'

 

Vervangen in fases

3Angle plaatst de nieuwe lichtmasten terwijl de bestaande lampen nog branden. Nadat de ledverlichting op één deel is aangesloten, zetten we de nieuwe verlichting aan en worden de oude masten verwijderd. Daarna vervangen we de verlichting van het daarop aansluitende deel. Zo pakken we deze klus in fases aan en heeft de weggebruiker geen last van oude en nieuwe verlichting door elkaar.

0  reacties